De wereld van technologie evolueert in een razend tempo en heeft een enorme impact op verschillende aspecten van ons leven. In de zorgsector is de invloed van technologie al merkbaar, maar we staan pas aan het begin van wat er mogelijk is. Laten we eens een blik werpen op een toekomstbeeld waarin technologie ons verder brengt dan alleen intelligente gebouwen.

Stel je een ideale situatie voor, waarin technologie optimaal wordt ingezet om workflows te stroomlijnen, alarmeringen te verbeteren en een efficiënt gebruik van materialen te realiseren. In deze visie wordt elk aspect van de zorgomgeving geoptimaliseerd voor een naadloze en zorgvuldige ervaring.

Materialen worden optimaal gebruikt en efficiënt ingezet

Denk bijvoorbeeld aan obesitasmatrassen, die vaak kostbaar zijn en specifiek zijn ontworpen voor patiënten met speciale behoeften. In de ideale situatie worden deze materialen optimaal gebruikt en ingezet, zodat er geen verspilling plaatsvindt. Dit geldt ook voor andere medische hulpmiddelen en apparatuur die cruciaal zijn voor de zorgverlening.

Schoonmaakschema’s worden aangepast op het gebruik van ruimtes

Schoonmaakschema’s kunnen in de toekomst worden aangepast op het daadwerkelijke gebruik van ruimtes. Dit betekent niet alleen dat patiëntenkamers regelmatig worden schoongemaakt, maar ook dat andere ruimtes, zoals toiletten en vergaderruimtes, op het juiste moment worden onderhouden. Hierdoor wordt er efficiënter gebruikgemaakt van schoonmaakmiddelen en wordt de hygiëne gewaarborgd.

Ruimtes worden niet alleen gecontroleerd op bezetting maar ook op gezondheidsomstandigheden

Slimme sensoren zorgen ervoor dat er in vergaderruimtes, publieke ruimtes of schoolgebouwen altijd gezonde omstandigheden heersen. Deze sensoren geven een melding wanneer de temperatuur of het CO2-gehalte te hoog oploopt waardoor er direct actie kan worden ondernomen.

Materialen en hulpmiddelen worden direct gevonden

Zorgpersoneel kan tijd optimaal inzetten voor de zorg van patiënten in plaats van urenlang te zoeken naar medische hulpmiddelen of apparatuur. Dankzij trackingsensoren weet al het personeel te allen tijde welk hulpmiddel zich waar bevindt.

Ondersteuning van de zelfredzaamheid

Ook de zelfredzaamheid van mensen wordt in de toekomst vergroot. Van het langer zelfstandig thuis kunnen wonen dankzij een combinatie van smart home apparatuur en slimme sensoren tot het beter bewaken van intramurale zelfredzaamheid.

Daarnaast wordt het bijvoorbeeld ook mogelijk om via horloges te allen tijde notificaties te ontvangen wanneer het bijvoorbeeld tijd is om medicatie in te nemen of er een doktersafspraak op de agenda staat.

Minder kans op risico’s

Materialen worden daarnaast beter onderhouden en op tijd vervangen. De data van de sensoren geeft namelijk precies aan wanneer het laatste onderhoud is geweest en wanneer een apparaat of hulpmiddel een (veiligheids)risico begint te vormen. Hierdoor kan er tijdig worden ingegrepen.

Alle apparaten juist gekalibreerd

Een apparaat dat eigenlijk terug naar de leverancier moet, komt nooit meer op de vloer terecht. Dankzij data zijn alle apparaten betrouwbaar en mogen deze ook ingezet worden.

Monitoring van uitval van kritische apparatuur

Wanneer alles uitvalt met een stroomuitval, is dat vooral in zorginstellingen een slechte zaak. Slimme sensoren kunnen back-up batterijen controleren zodat cruciale en vitale systemen blijven draaien, ook bij stroomuitval. Vanzelfsprekend geven deze sensoren ook door wanneer de kwaliteit van deze batterijen afneemt.

Patiënten met dementie of alzheimer tracken

Maar niet alleen processen of hulpmiddelen kunnen optimaal beheerd worden. Ook mensen met alzheimer of dementie kunnen dankzij trackingsensoren gemonitord worden. Hierdoor kunnen bepaalde deuren bijvoorbeeld afgesloten blijven, of kan iemand makkelijk worden gevonden wanneer deze persoon verdwaalt.

Temperatuur per kamer controleren

Voor ouderen in verzorgingstehuizen is het belangrijk dat de omstandigheden per kamer goed zijn. Wanneer de temperatuur in de zomer oploopt, kan een sensor ervoor zorgen dat er geen gevaarlijke situatie ontstaat voor iemand die bedlegerig is in een kamer waar de temperatuur kritieke hoogtes bereikt.

Alarmeringen op apparatuur en eventueel personen voor afgesloten eenheden

Tot slot kunnen geavanceerde alarmeringssystemen worden gebruikt om zowel apparatuur als afgesloten eenheden te bewaken. Door middel van slimme sensoren en real-time meldingen kan er snel actie worden ondernomen bij problemen of noodsituaties, waardoor de veiligheid en de kwaliteit van de zorg verbeteren.

De toekomst van technologie in de zorg is veelbelovend en biedt talloze mogelijkheden om de zorgervaring te verbeteren en de efficiëntie te vergroten. Door te streven naar een geoptimaliseerde zorgomgeving, kunnen we de beste zorg leveren aan patiënten en zorgverleners ondersteunen in hun waardevolle werk.

Klaar voor de zorg van de toekomst? SilverCloud is graag jouw sparringspartner en betrouwbare leverancier om de stappen richting deze toekomst te zetten. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken!