Data is de sleutel tot waardevolle inzichten. Van data naar informatie gaan is geen eenvoudige taak, maar het kan enorme voordelen opleveren. Het draait allemaal om het begrijpen van wat je ziet en hoe je de verkregen inzichten kunt toepassen om efficiënter met je spullen om te gaan. Dit is een cruciale stap in het streven naar duurzaamheid, kostenmanagement en verbeterde efficiëntie.

Duurzaamheid staat gelijk aan efficiëntie, vooral als het gaat om de omgang met medische hulpmiddelen en apparatuur. De data die je genereert met behulp van slimme sensoren, kan ervoor zorgen dat je behoeftes sneller en beter kunt duiden en hierdoor ook makkelijker verantwoorde beslissingen neemt.

Duurzame inzet

Stel dat je uit data-analyse concludeert dat je slechts 4 scanners nodig hebt in plaats van 5. Door het gebruik van track en trace technologie kun je nauwkeurig bepalen hoeveel scanners er nodig zijn. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor hoog-laag bedden of obesitasmatrassen. Deze worden speciaal voor specifieke patiënten aangeschaft maar blijven achter in de zorginstelling wanneer deze patiënt er geen gebruik meer van maakt. Een persoon met een gemiddeld lichaamsgewicht maakt dan bijvoorbeeld gebruik van een obsesitasmatras terwijl een andere zorglocatie dit middel juist tekort komt.

Door inzichtelijke data voorkom je onnodige aankopen en het betalen van huur voor apparaten die niet worden gebruikt. Bovendien kunnen de ongebruikte apparaten elders in de zorgsector worden ingezet, waardoor er efficiënter gebruik wordt gemaakt van bestaande middelen.

Duurzame afvoer

Een ander aspect waar data een rol speelt, is bij de afvoer van spullen. Zorginstellingen hebben vaak een overvloed aan materialen die niet meer nodig zijn. Maar hoe gooi je dit op een duurzame manier weg? Door gebruik te maken van data en rapportages, kun je beter inzicht krijgen in de levensduur van materialen en het moment waarop ze moeten worden afgevoerd. Leveranciers bieden vaak duurzame opties om materialen op te halen en op een verantwoorde manier te verwerken. Dit voorkomt dat onnodige materialen blijven liggen en dat er onnodige kosten worden gemaakt. Een goed voorbeeld hiervan is het afvoeren van tilbanden. Deze banden zijn kostbaar en het gebruik ervan verschilt per instelling. Door data te verzamelen en te analyseren, kun je een beleid opstellen voor vervanging en inspectie van deze tilbanden. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van middelen en draagt bij aan duurzaamheid.

Ben jij er ook klaar voor om met behulp van data stappen richting een duurzamer hulpmiddelbeleid te zetten? Neem contact op en laat je adviseren. We bespreken graag alle mogelijkheden!