De meeste zorginstellingen focussen bij real-time lokalisatie (RTLS) voornamelijk op het terugvinden van spullen en het verminderen van zoektijd. Dit is een logisch startpunt, maar de echte waarde ontstaat wanneer je naar het complete verhaal van je hulpmiddelenbeheer kijkt; van de aanschaf en gebruik van een tillift, bloeddrukmeter of infuuspomp tot aan de afvoer ervan. In deze blog deelt Peter Sminia, directeur SilverCloud Zorg IoT, waarom een bredere visie op hulpmiddelenbeheer cruciaal is voor de toekomst van zorg en hoe je dit stap voor stap implementeert.

Van zoeken naar compleet hulpmiddelenbeheer

Het terugvinden van apparatuur blijft een belangrijke en primaire driver voor RTLS-technologie. Maar denk eens verder: hulpmiddelenbeheer gaat over de complete levenscyclus. Wanneer schaf je iets aan? Welke data verzamel je over je apparatuur? Wat zijn de eigenschappen? Wie gebruikt het, hoe vaak en hoe lang gaat het mee? Staan ze wel op de juiste plaats? En: wanneer voer je iets af?

Deze bredere aanpak van hulpmiddelenbeheer begint nu pas een beetje aandacht te krijgen in de zorgsector. Dit gaat om administratie, aangepaste werkprocessen, inzichten verzamelen en evalueren wat werkt en wat niet. In deze multidisciplinaire aanpak komen verschillende perspectieven samen:

  • De zorg weet wat handig is in gebruik en wat werkt
  • Facilitair management bepaalt waar en hoe hulpmiddelen worden opgesteld
  • Inkoop heeft antwoord op de vraag: hoeveel moeten we kopen versus huren?

De uitdagingen van wisselende zorgzwaarte

Vooral in de ouderenzorg speelt een bijzondere uitdaging: de doorlooptijd van cliënten is relatief kort, vaak slechts maanden. Elke nieuwe cliënt brengt potentieel een andere zorgzwaarte en dus andere behoeften aan apparatuur met zich mee. Dit roept vragen op: wat koop je en wat huur je? Wil je investeren in een speciale tillift voor obesitas als een cliënt misschien maar vier maanden blijft? En wat doe je met die apparatuur als de cliënt vertrekt? De aandacht moet daarom verschuiven naar hulpmiddelenbeheer in de volle breedte. Dit betekent ook nadenken over je relaties met leveranciers en de integratie met je assetmanagementsysteem.

Modulair bouwen aan hulpmiddelenbeheer

Met AssetGuard bieden we een modulaire aanpak voor deze uitdagingen. Begin met het laaghangende fruit – het terugvinden van apparatuur –, maar blijf doorontwikkelen naar compleet hulpmiddelenbeheer.

Het zoeken en vinden van apparatuur krijg je met de juiste aanpak en ondersteuning binnen enkele maanden goed op orde. Maar voor het complete hulpmiddelenbeheer, inclusief relaties met leveranciers, datauitwisseling en inzicht in zorgzwaarte, ben je vaak een tot drie jaar bezig voordat dit echt ingebed is in je organisatie.

Laat je hierdoor niet afschrikken. Het feit dat compleet hulpmiddelenbeheer tijd kost, betekent juist dat je nu moet beginnen.

Stap voor stap zonder angst voor complexiteit

Veel zorginstellingen aarzelen omdat ze opzien tegen deze complexiteit. Wij nemen die angst graag weg met een aanpak die bij jouw situatie past.

We bieden een modulaire implementatie aan, waarbij we stap voor stap werken. Begin met apparatuur zoeken, en breidt dit later uit naar bijvoorbeeld de communicatie met leveranciers stroomlijnen. Of ontwikkel rapportages voor inkoop die inzicht geven in de gemiddelde levensduur van hulpmiddelen. Zo werk je gecontroleerd aan verbetering, in een tempo dat jouw zorginstelling aankan.

Daarnaast sta je er niet alleen voor. We begeleiden je door het hele proces heen, zodat je niet verdwaalt in de complexiteit. We weten dat zorgorganisaties het druk hebben, daarom bieden we ook steeds vaker projectmanagement aan. Het zou zonde zijn als jouw tijdgebrek de bottleneck wordt in dit waardevolle proces.

Zet vandaag nog de eerste stap

De toekomst van efficiënte zorg begint bij goed hulpmiddelenbeheer. Start met wat nu haalbaar is, maar houd het grotere plaatje voor ogen. Wil je weten hoe jouw organisatie de transitie naar compleet hulpmiddelenbeheer kan maken? Neem contact op voor een verkennend gesprek waarin we jouw situatie analyseren en een passend stappenplan ontwikkelen.

Nog geen concrete hulpvraag, maar wel benieuwd naar ontwikkelingen op het gebied van zorginnovatie? Volg onze LinkedIn-pagina voor regelmatige updates en praktische inzichten.

Peter Sminia, directeur SilverCloud Zorg IoT