De zorgsector is altijd op zoek naar het maken van efficientieslagen, kwaliteitsverbeteringen en kostenbesparing. Realtime lokalisatie van medische hulpmiddelen biedt een uitkomst voor alle drie deze wensen. Maar dan moet je wel weten hoe je RTLS doeltreffend inzet.

Vaak wordt er bij de implementatie van RTLS vooral gefocust op de snelle winst die te behalen is door zoektijd te verminderen. Dit is zeker een belangrijk voordeel, met name voor zorgverleners die kostbare tijd besparen doordat ze niet langer hoeven te zoeken naar apparatuur. Maar RTLS heeft veel meer voordelen.

Een goed doordachte RTLS-oplossing kan de gehele organisatie optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Efficiënter hulpmiddelenbeheer: Van aanschaf tot afvoer, RTLS geeft inzicht in de locatie, status en het gebruik van alle hulpmiddelen. Dit leidt tot betere logistieke processen, lagere kosten en minder verspilling.
  • Verhoogde cliëntveiligheid: Door te weten waar alle hulpmiddelen zich bevinden, kan er sneller worden gereageerd in noodsituaties. Bovendien kan RTLS worden gebruikt om te controleren of apparatuur goed onderhouden is en voldoet aan alle veiligheidseisen.
  • Data-gedreven besluitvorming: RTLS genereert waardevolle data over het gebruik van hulpmiddelen en de workflows binnen de organisatie. Deze data kan worden gebruikt om processen te optimaliseren, kosten te besparen en de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Een succesvolle RTLS-pilot begint klein, maar denkt groot. Dit betekent dat je niet alleen moet focussen op de quick wins, maar ook moet nadenken over de lange termijn voordelen voor de gehele organisatie.

Alle stakeholders betrekken

Het is belangrijk dat je alle belanghebbende bij de pilot betrekt. Dit zijn niet alleen de zorgverleners, maar ook de facilitaire dienst, het management, de inkoop afdeling en de financiële dienst. Iedere stakeholder heeft een belang bij de succesvolle implementatie van RTLS en kan waardevolle input geven. Zo bewaak je gezamenlijk de kwaliteit van de hulpmiddelen en daarmee de zorgverlening.

Maak een plan voor de toekomst

RTLS is een continu optimalisatieproces. Daarom is het belangrijk dat je een plan voor de korte én lange termijn maakt. Zo focus je op quick wins maar zie je ook op de lange termijn positieve resultaten. Blijf evalueren, leer van de data en blijf je processen verbeteren. Zo haal je het maximale uit je RTLS-investering.

Begin vandaag nog met je RTLS-pilot!

Benieuwd hoe RTLS kan helpen om binnen jouw organisatie efficiënter, veiliger en aandachtiger te werken? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen je graag bij het realiseren van een succesvolle RTLS-implementatie in jouw zorgorganisatie.