Verschillende sensoren dienen verschillende functies. Deze kunnen binnen een bepaalde ruimte gebruikt worden om medische hulpmiddelen en apparaten maar ook personen te lokaliseren. Speciale sensoren voor outdoor gebruik zijn voorzien van een GPS-sensor waardoor de lokalisatie overal plaats kan vinden.

Indoor en outdoor

Indoor sensoren zijn voorzien van een bluetooth low energy functie en outdoor sensoren zijn voorzien van GPS. Er zijn ook sensoren die voorzien zijn van beide functies zodat ze zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden. De sensor weet dan precies welk systeem leidend hoort te zijn, bluetooth binnenshuis en GPS buitenshuis. Beide sensoren kunnen worden gebruikt om zowel materialen (assets) als personen te tracken en lokaliseren.

Dwaaldetectie en dwaalpreventie

Het lokaliseren van personen wordt met name in de ouderen- en gehandicaptenzorg gebruikt. Er zitten echter wat haken en ogen aan het tracken van personen in verband met AVG-regels. Hiervoor zal dus altijd toestemming moeten worden gegeven.

Wanneer dit eenmaal is gebeurd, wordt het grotendeels ingezet voor dwaaldetectie en dwaalpreventie. Bij dwaaldetectie krijgen zorgmedewerkers een notificatie wanneer een persoon zich buiten de aangegeven grenzen beweegt. Deze zones kunnen handmatig worden ingesteld en worden uitgebreid.

Bij dwaalpreventie worden de kaders anders afgesteld: hierbij worden de sensoren gebruikt om actief en automatisch deuren open te laten gaan of juist dicht te houden. Wanneer een patiënt/cliënt een afdeling niet mag verlaten, zorgen de sensoren ervoor dat de deur dicht blijft. Deze toegang kan per patiënt/cliënt afzonderlijk ingesteld worden.

Alarmering

Daarnaast zijn de lokalisatie sensoren ook waardevol bij de alarmering van zorgmedewerkers. Wanneer een patiënt/cliënt een alarmering geeft, kan via de app direct de locatie van deze persoon worden opgevraagd. Zo kan er sneller hulp verleend worden.

Dit is ook mogelijk voor wijkverpleging of gehandicaptenzorg. In zulke gevallen bieden de sensoren niet alleen de mogelijkheid tot snellere hulpverlening bij alarmering, maar bieden ze ook een veiligheidsfactor voor de medewerker die dankzij de sensor sneller ondersteuning van collega’s kan krijgen in gevaarlijke situaties.

Assets

Natuurlijk worden de sensoren ook gebruikt voor het lokaliseren van medische hulpmiddelen en apparaten zowel binnen een locatie als erbuiten. Zo werden tijdens de coronacrisis medische apparaten alleen gebruikt op een corona-afdeling. Dankzij de sensoren konden deze apparaten niet per ongeluk van deze afdeling verwijderd worden, omdat de deuren simpelweg niet opengingen.

Outdoor tracking wordt vooral gebruikt voor het volgen van transport van medische apparatuur. Hierdoor ontstaat er een beter overzicht rondom de assets en wordt deze informatie completer en betrouwbaarder.

Ook de mogelijkheden van real time tracking sensoren bespreken? Neem contact met ons op voor meer informatie.