Een praktische toepassing die makkelijk te gebruiken is maar ook iets bijdraagt aan de maatschappij: dat is Wim’s streven als hij in 2015 SilverCloud opricht. Het bedrijf richt zich dan nog op het implementeren van netwerken en werkplekken. Maar is wél al voornamelijk actief in de zorgsector. Met een blik die verder kijkt dan het hier en nu, zoekt Wim oplossingen voor de zorg van de volgende generatie (en vooruit, ook een beetje voor zijn eigen generatie).

“Ik ga hier ooit zelf waarschijnlijk ook profijt van hebben”, lacht Wim als hem gevraagd wordt wat zijn grootste drijfveer is achter de Real Time Lokalisatie oplossing van SilverCloud. Hij zegt dat gekscherend. Hij kan zich juist enorm goed inleven in de persoon aan en in het bed. “Als ik van de zorgmedewerkers hoor dat mensen minder lang moeten wachten totdat er weer zorg aan het bed staat, word ik daar heel blij van. Je wil niet een kwartier voor niks liggen wachten omdat je verzorging een thermometer moet zoeken. Onze oplossing werkt gewoon en dat is mooi om te zien. Zelf richt ik me het meest de techniek van onze RTLS-oplossing. Ik zorg dat alle koppelingen werken en heb mezelf meer naar de operatie teruggebracht. Dus als oprichter zit ik eigenlijk achter de schermen te werken.”

Maatschappelijk belang

Met de RTLS-oplossing draagt SilverCloud bij aan de verbetering van de kwaliteit van de zorg. Die maatschappelijke bijdrage is altijd een belangrijk streven geweest in Wim’s carrière. “Er is meer in deze wereld dan alleen geld”, vertelt hij. “Je hebt ook andere verplichtingen. Maatschappelijk belang wil ik in meerdere aspecten van mijn leven laten terugkomen.”

Bijvoorbeeld door als freelance projectmanager te werken voor justitie. “Hierdoor heb ik zo’n beetje elke gevangenis van Nederland van binnen gezien”, vertelt hij. Maar ook als voorzitter van de lokale voetbalvereniging. “Dat is eigenlijk een tweede fulltime baan”, lacht Wim. “Het begon omdat mijn zoon voetbalde en ze de ene voorzitter na de andere versleten. Toen heb ik die rol op me genomen en dat 4 jaar met heel veel plezier gedaan. Ik ben nog steeds veel uren per week bij de voetbalvereniging als vrijwilliger actief.”

Van radio en tv naar de computerkant

Zelf had Wim als jochie meer oren naar techniek, in plaats van voetbal. “Radio, tv en elektronica waren mijn passies. Na school ging ik radio’s of tv’s repareren of ik draaide ze uit elkaar. Toen ik op de MTS voor het eerst in aanraking kwam met computers, heb ik die passie direct overboord gegooid. Ik zag computers en dacht: dit is veel leuker, dit ga ik doen!”

Hij gooide het roer om en koos voor de computerkant. Op de HTS volgende Wim technische computerkunde. Het leidde ertoe dat hij een aantal jaar werkzaam was als programmeur en uiteindelijk als netwerkbouwer. Dat is waar hij Peter Sminia voor het eerst tegenkwam, rond 1995 bij 3COM. “Onze carrières liepen eigenlijk gelijk aan elkaar. Ik wist van hem wat hij kon en heb hem bij SilverCloud gevraagd. Met de overname van Brainwork kwam Karla bij de club”, vertelt Wim.

De toekomst van sensoren

Daarmee is de geschiedenis van de drie-eenheid rond. En wat de toekomst volgens Wim brengt? “We staan aan het begin van de mogelijkheid die sensoren bieden. Met mensen die steeds langer thuis blijven wonen, wil je alle mogelijkheden van zo’n sensor benutten. Wij willen dat de zorgmedewerker meer tijd krijgt om het menselijke terug te brengen in de zorg.”

Benieuwd naar de mogelijkheden van RTLS voor jouw zorginstelling? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

236946