Om Real Time Lokalisatiediensten te laten werken op locatie, is het belangrijk dat hiervoor een Bluetooth Low Energy (BLE) infrastructuur aanwezig is. BLE is onderdeel van de Bluetooth standaard en wordt in moderne Access Points als extra radio signaal naast Wifi beschikbaar gesteld.  In de meeste gevallen heb je het dus al, zonder dat je het weet.

Tegenwoordig is het vaak zo dat moderne wifi-acces points voorzien zijn van een BLE-signaal. Wanneer er dus een dekkend wifinetwerk op een locatie aanwezig is, betekent dit ook dat het BLE-signaal overal uitgezonden wordt en dus ontvangen kan worden. Om te controleren of de wifi-acces points ook daadwerkelijk een BLE-signaal uitzenden, kun je het beste contact opnemen met je netwerkleverancier. Zij kunnen vertellen van welk type acces point er sprake is en van welke software er gebruik wordt gemaakt. In sommige gevallen is er namelijk een aparte licentie nodig voor het leveren van een BLE-signaal.

Extra BLE locators

Omdat een BLE-signaal sterker is dan een wifi-signaal betekent een dekkend wifi-netwerk automatisch een dekkend BLE-netwerk. Vaak zijn er echter op locaties plekken waar een wifinetwerk niet nodig is omdat deze plekken niet vaak bezocht worden. Dit betekent ook dat hier geen BLE-signaal ontvangen wordt, terwijl deze locaties juist de plekken zijn waar medische hulpmiddelen en apparaten worden opgeslagen. In zo’n geval kunnen er additionele specifieke BLE locators geplaatst worden. Deze werken naadloos samen met de access points.

Tijdelijke infrastructuur

In sommige gevallen biedt het wifinetwerk geen BLE-ondersteuning óf is het netwerk niet dekkend. In zulke gevallen is het mogelijk om met de specifieke BLE locators een aparte BLE infrastructuur te creëren. Dit kan een tijdelijke maar ook een permanente oplossing vormen om toch gebruik te kunnen maken van een RTLS-systeem.

Ook kunnen er een aantal BLE locators worden geplaatst bij de in- en uitgangen van een locatie. Zo weet je op zijn minst welke medische apparaten en hulpmiddelen zich in het gebouw bevinden. Bij locaties waar wel een dekkend netwerk is, is het mogelijk om deze lokalisatie uit te breiden tot kamerniveau en andere gebouwen hier ook op aan te sluiten.

Ook gebruik maken van Real Time Lokalisatie in een verzorgingshuis of ziekenhuis? Dan denken wij graag mee met het creëren van de juiste BLE infrastructuur. Vervolgens kan het RTLS-systeem worden toegepast op zowel medische apparatuur en hulpmiddelen maar kan het ook veel voordelen bieden voor cliënten. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.