Wij roepen het al even, maar RTLS maakt het werk in de zorg écht makkelijk, sneller en efficiënter. Zo’n statement moeten we natuurlijk wel kunnen onderbouwen. Daarom leggen we in deze blog uit wat het is, wat je ermee kunt én kan je terecht bij onze webinar voor nog meer uitleg én een demo.

RTLS in een notendop

RTLS werkt als een slimme GPS voor onder andere medische hulpmiddelen, en meer, in de zorg. Het doel? Tijd besparen, de responstijd verhogen en frustraties bij zowel cliënt als medewerker verminderen. Maar laten we het niet te technisch maken. Stel je voor dat je altijd weet waar je autosleutels zijn, zonder dat je daar heel hard je best voor moet doen. RTLS doet dat, maar dan voor cruciale medische apparatuur.

Simpel en slim: de app

RTLS werkt in combinatie met een app. Deze app, toegankelijk via je smartphone, tablet of desktop, geeft je als zorgmedewerker de controle en het inzicht dat je nodig hebt. Je kunt niet alleen de locatie van medische hulpmiddelen zien, maar ook belangrijke informatie zoals de calibratiedatum. Wat betekent dat? Het zorgt ervoor dat je weet of het hulpmiddel veilig is om te gebruiken, waardoor de kwaliteit van zorg omhoog schiet.

Geen gedoe met onderhoud

RTLS is als een geoliede machine als het gaat om het beheren van medische hulpmiddelen. De app maakt het mogelijk om onderhoud efficiënter te plannen. Stel je voor dat een monteur rechtstreeks naar het benodigde hulpmiddel kan worden gestuurd, zonder tijd te verspillen aan het zoeken.

Tegen diefstal en voor efficiëntie

RTLS doet meer dan alleen de locatie van medische apparatuur bijhouden. Het gaat diefstal tegen – ja, dat lees je goed. En het zorgt ervoor dat gehuurde hulpmiddelen die niet worden gebruikt, teruggestuurd kunnen worden naar de leverancier. Managers kunnen in één oogopslag zien welke hulpmiddelen wel of niet worden gebruikt, waardoor investeringsaanvragen beter worden beheerd. Dat betekent kostenvermindering en een efficiëntere inzet van middelen.

Praktijkvoorbeeld: bloeddrukmeter op avontuur

Om het tastbaarder te maken, een verhaal uit de praktijk. Een zorgmedewerker verstopte ooit een bloeddrukmeter uit frustratie. Waar? Op het plafond! Met RTLS zou dit avontuur een kort einde hebben gehad.

Hoe werkt het technisch?

RTLS integreert in vier lagen: fysieke sensoren, het opzetten van de juiste BLE-structuur, lokalisatie op kamer- en ruimteniveau, en het koppelen aan zoekapplicaties, facilitaire beheersystemen en portalen. Klinkt als magie, maar het draait allemaal om het centrale beheer van medische hulpmiddelen.

Wie profiteert?

De voordelen van RTLS raken verschillende partijen in de zorg. Zorgmanagers kunnen investeringen beter managen, zorgmedewerkers ervaren minder frustratie tijdens het werk, en cliënten genieten van een verbeterde kwaliteit van zorg.

Wil je meer weten? Duik dan in onze webinar, waar we vanaf minuut 19:30 een korte demonstratie geven van het daadwerkelijke gebruik van RTLS. Ontdek de eenvoud van de oplossing en word deel van de zorgrevolutie!